APP
آخر تحديث 18/2/2021 10:26
الأحد, 19 مايو 2024
ذو القعدة 11, 1445
Number of Books 10396

ŠTA BI SVAKI MUSLIMAN TREBAO DA ZNA

ŠTA BI SVAKI MUSLIMAN TREBAO DA ZNA

ŠTA BI SVAKI MUSLIMAN TREBAO DA ZNA

Ova knjiga definiše vjeru islam, pojašnjava da je to prirodna vjera, i vjera svih vjerovjesnika, a zatim pojašnjava najvažnije temelje te vjere. Potom, u njoj se ukazuje na najvažnija pitanja vezana za akidu ili vjerovanje jednog muslimana, a koje on mora spoznati. U nastavku knjige se govori o stubovima, ili rukonovima vjere islama, a potom se ukazuje na načinu ophođenja muslimana sa društvom u kojem živi.

..Neka je mir i spas na povjerljivog Upućivača koji je rekao: “Zaista sam poslan s ispravnom čistom vjerom.”1 Dakle, Uzvišeni Allah ga je poslao s vjerom koja se temelji na vjerovanju u Allahovu Jednoću, na milosrđu i olakšanju. Muslim bilježi hadis da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: “Islam poništava sve što je bilo prije”, tj. poništit će sve grijehe koji su počinjeni prije islama.

Ured Vijeća za fetve u Kuvajtu raduje se da uputi najiskrenije čestitke vama koji ste prigrlili ljepotu islamske bašče, koja će zasigurno na vas pozitivno uticati u smislu da će zadovoljiti jasan razum i da će otklonuti mnoge nedoumice i oprečnosti islamskog vjerovanja u vašim pogledima na vjeru. Vi ćete također osjetiti stvarno blagostanje i smiraj u svojim životima. To blagostanje i smiraj ne podrazumijevaju nepostojanje nijedne prepreke niti uznemiravajućeg problema u životu. Tim preprekama i problemima Uzvišeni Allah iskušava Svoje robove, što je pak potvrda iskrenosti Njegovih riječi:
“Zar misle ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: ‘Mi vjerujemo!’ i da u iskušenje neće biti dovedeni? A Mi smo u iskušenje doveli i one prije njih, pa će Allah, doista, znati ukazujući na one koji govore istinu i one koji lažu.” (El- ‘Ankebut, 2-3.)

Uzvišeni Allah poslao je Svoga Vjerovjesnika, Muhammeda, a.s., s vjerom
kojom je zapečatio sve druge vjere, dao konačni sud o njima i dokinuo njihove
propise. Allah, dž.š., je zagarantovao očuvanje islama od iskrivljenja i izmjena.
Opisao je islam kao put ustrajnosti i nagovijestio da će, i na dunjaluku i na ahiretu,
uspjeti onaj ko se tim putem zaputi, a da će zalutati i stradati onaj ko odbije
da slijedi taj put ili ko odabere neki drugi put. Jer, neprihvatanje slijeđenja tog
puta u suprotnosti je s prirodom u kojoj je Allah stvorio čovjeka i u kojoj je sva
za njega priredio.

Source: Department of Fatwa – State of Kuwait

: